Welkom op onze tips pagina
Op deze pagina behandelen wij vele handige tips die u kunt gebruiken bij het uitzoeken van zonnepanelen, bij de installatie van de zonnepanelen en na de installatie! Heeft u een handige tip die hier goed tussen zou passen? Wij zouden uw tip zeer waarderen even als iedereen die deze pagina ook bekijkt! Dat kunt u HIER doen.
Hier onder vind u de volgende tips, wilt u snel naar 1 van de tips kunt u daar op klikken.
– Oost West, Zuid het best
– Afwerking
– De accu
– BTW teruggave
– Opbrengst benodigde berekenen
– Opbrengst monitoren
– Salderen
– Schoonmaken / houden
– Sluimerverbruik
– Systeem aanmelden
– Verzekering
– Windbelasting
Oost & West, Zuid het best of toch niet
Zonnepanelen brengen het meest op als deze richting het zuiden staan met een afwijken van 6° richting het zuiden. Toch zeggen wij dat u er het verstandigste aan doet om als het mogelijk is een oost west opstelling te laten installeren. Dit komt doordat bij een zuid opstelling het piek vermogen vele malen hoger ligt en er over een dag meer opgewekt word maar de opwekking vooral in de middag plaats vindt. Bij een oost west opstelling is de opwekking meer over de hele dag verspreid. Op deze manier kunt u uw stroom straks als de saldering regeling word ingezet op een betere manier opwekken. Het verschil tussen een zuid en oost/west opstelling is doorgaans tussen de 2 en 7% verlies.

De afwerking
U wilt een zonnepanelen installatie laten installeren op uw dak, bij deze installatie moeten er kabels van het dak naar de meterkast gebracht worden. Op deze manier word de opgewekte groene energie terug geleverd aan het net en kunt u gebruik maken van de groene energie. Deze kabel kan op allerlei manier naar de meterkast gebracht worden, wel heeft iedere manier zijn eigen prijs kaartje. Hoeveel dat is is van te voren slecht in te schatten, dit komt bijvoorbeeld door speciale weg werking in de muur of een simpele elektra buis die tegen de gevel word geschroefd.
Wij geven altijd het advies om goed te kijken in uw woning hoe deze kabel weg gewerkt kan worden om een zo strak en net mogelijke oplossing te kunnen komen. Bent u in een verbouwing bezig raden wij altijd aan om 1 of het liefst 2 extra kabels naar zolder te brengen. Mocht u nu nog geen zonnepanelen willen maar in de toekomst wellicht wel liggen deze kabels daar alvast waardoor u de kans krijgt deze netjes werk te werken in bijvoorbeeld een koof. De kosten hiervan zijn niet op te boxen tegen de kosten om deze later alsnog weg te werken.
De accu
Iedere zonnepanelen installatie heeft de mogelijkheid om op een accu aangesloten te worden. Wilt u graag uw eigen opgewekte groene stroom gebruiken dan is een accu voor u de juiste keuze! Om te bepalen wat de capaciteit moet zijn van de accu is het verstandig om te kijken naar uw verbruik meestal kunt u de juiste benodigde informatie halen uit het vorige jaar.
Gemiddeld heeft een gezin van 5 personen voldoende aan een accu die een opslag capaciteit heeft van 15kWh.
Wilt u graag weten wat een accu in uw situatie kost? Onze specialisten kijken graag met u mee en voorzien u van het beste advies en maken graag een offerte voor u op maat. KLIK HIER

Btw teruggave
De btw teruggave op uw zonnepanelen, het leukste gedeelte van de hele installatie. U kunt de btw die u betaald heeft over de volledige installatie, materiaal en zelfs de btw teruggave service terug vragen. De btw die u terug krijgt is 21% over uw factuur, hoeveel dit exact is kunt u terug vinden onder aan uw offerte uitgedrukt in BTW.
Wilt u weten hoe u zelf de btw kunt terug vragen nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd op uw dak? Hoe dat werkt vind u HIER.

De benodigde opbrengst van uw zonnepanelen berekenen
U wilt graag zonnepanelen laten installeren op uw woning, maar.. hoeveel zonnepanelen heeft u dan nodig? 5, 10 of misschien wel 15 panelen, om dit te kunnen bepalen is erg afhankelijk van een aantal criteria. Als eerst maar ook belangrijkst is het van belang dat we weten hoeveel stroom u gemiddeld gebruikt in een jaar, weet u dit niet ga dan uit van het gemiddelde zie hieronder. Hiernaast is de hoek van de zonnepanelen, het liggen van de zonnepanelen ten aanzien van de zon en hoeveel ruimte er beschikbaar is om zonnepanelen kwijt te kunnen van belang. Nadat al deze punten zijn van gesteld is het belangrijk om vast te stellen welk paneel in deze situatie goed is om te gebruiken. Om te kunnen voldoen aan een goede opbrengst is het van belang om rekening te houden met wat hierboven beschreven is en het Wattpiek (wp) van de zonnepanelen, 1 wp staat gelijk aan 0,88 – 0,92 w/h (wattage per uur). Dit houd in bij 100% draaien een zonnepaneel van 400 wp een opbrengst heeft van 0,368kWh. Wilt u hier meer over weten? HIER gaan we dieper in op deze materie om u van alle juiste en goede informatie te voorzien!
Gemiddelde verbruik per persoonshuishouden.
– 1 persoonshuishouden 1900kWh per jaar
– 2 persoonshuishouden 3000kWh per jaar
– 3 persoonshuishouden 3600kWh per jaar
– 4 persoonshuishouden 4100kWh per jaar
– 5 persoonshuishouden 4400kWh per jaar

Opbrengst monitoren
Bij vele zonnepanelen installaties is het mogelijk om een monitoring applicatie te krijgen, op deze manier kunt u zien wat de opbrengst is van uw zonnepanelen van minuut tot jaar en hiermee kunt vergelijken. Wij raden aan om na het 1e jaar 2 tot 4 keer per jaar minimaal te bekijken wat uw opbrengst is. Zonnepanelen nemen ieder jaar af in opbrengst, hoeveel dit precies is kunt u terug vinden in het datasheet van uw zonnepaneel HIER kunt u ze ook vinden, mochten deze meer afwijken is het raadzaam om te bekijken hoeveel dit minder en te begrijpen of dit door het weer komt of bijvoorbeeld een fout is in het paneel of omvormer. Het is en blijft techniek, gelukkig kunnen wij zeggen dat 1 op de 1000 installaties een failure heeft. Wellicht zijn uw panelen erg vies door bijvoorbeeld Sahara zand, hierdoor is schoonmaken erg raadzaam. De applicatie kan u hierdoor inzicht geven wat de staat is van uw panelen maar ook vertellen wat uw opbrengst is wat altijd fijn is om te weten! speelt u quitte of levert u extra terug?

Salderen
Wij zeggen altijd, salderen kun je leren! Gelukkig is dit niet zo heel moeilijk en word dit vrijwel gelijk gedaan door de energie leverancier! Toch is het goed om te kijken bij uw energie leverancier wat u terug krijgt per kWh bij het terug leveren aan het net. Hier kan toch een groot verschil in zitten en wij raden aan hier altijd naar te kijken!
Wat is salderen eigenlijk? Salderen is een ander woord voor terug leveren en afschrijven van uw jaar totaal verbruik en opgewekte stroom. Voorbeeld : voor 1 jaar heeft u een verbruik van 3500kWh, u heeft opgewekt over dat jaar 4000kWh, dan heeft u 500kWh teveel opgewekt. De energie leverancier betaald u dan voor de 500kWh die u extra heeft opgewekt.
Mogelijk is dat binnenkort de saldering regeling word afbouwt. In de 2e kamer zijn ze hier druk over in discussie, dit betekend dat in 10 jaar tijd de saldering regeling word terug gebracht naar 0. Dit betekend dat ieder jaar de saldering met 9% word terug geschroefd hierdoor mag u ieder jaar 9% minder salderen. Door deze nieuwe regelgeving die NOG NIET doorgevoerd is, is het vandaag de dag zeer raadzaam om zonnepanelen te installeren omdat u hiermee de terugverdien tijd korter houd.
Wilt u meer weten over salderen klik dan HIER.

Schoonhouden en schoonmaken van zonnepanelen
Zodra uw zonnepanelen geplaatst zijn zullen zij vervuild raken dit gebeurt niet van de 1 op de andere dag maar wij raden aan om minimaal 1 x per jaar uw zonnepanelen schoon te maken. Het is verstandig om dit te doen voor het seizoen dat de panelen zich op hun best gaan bevinden. Wij raden aan dit te doen in maart.
Het schoonmaken van zonnepanelen kan niet zomaar met kraanwater gebeuren, dit komt doordat er in kraanwater allerlei mineralen zich bevinden zoals bijvoorbeeld Lood en Kalk. Deze mineralen zullen uit eindelijk op het paneel blijven liggen en over verloop van tijd het paneel doen aantasten. Hiernaast is het zeer af te raden om schoonmaak spullen te gebruiken zoals bijvoorbeeld een sopje, ook hier zitten helaas allerlei producten in die niet ten goede komen voor het behoud van uw zonnepaneel.
Om zonnepanelen schoon te maken heeft u 2 keuzes, u kunt hiervoor regenwater opvangen en enkel met regenwater uw panelen schoon maken met bijvoorbeeld een doekje. Toch raden wij aan om altijd gebruik te maken van OSMOSE water. Dit water is enkel en alleen water, hier zitten geen mineralen of andere producten in. Gebruik enkel een zacht doekje en geen schuur sponsje, ga niet op zonnepanelen staan of uw lichaamsgewicht op drukken dit om beschadiging te voorkomen.
LET OP! Bij het schoonmaken van de panelen is het zeer raadzaam om de terug levering uw woning in uit te zetten.

Sluimer / sluipverbruikers
Sluimer en sluipverbruikers zijn een zeer voorkomend probleem, zij gebruik vaak relatief weinig stroom maar over een heel jaar toch al gauw 100 tot soms wel 200 euro aan stroomverbruik! Deze apparaten kunt u vaak gewoon uit zetten maar staan dan in ”standby” doordat deze in standby staan blijven ze stroom verbruiken, gemiddeld tussen de 40watt tot wel 150watt per uur!
Waar kunt u aan denken bij sluimer en sluipverbruikers, denk bijvoorbeeld aan spelcomputers als een Xbox of een Playstation maar ook een televisie kastje die uw tv voorziet van de kanalen wel voorkomende is een ziggo media box die in standby wel 80watt per uur verbruikt! Op jaarbasis is dit toch al gauw 150 euro! Niet te vergeten een pomp voor de vloerverwarming ook deze gebruikt erg veel stroom.
Hoe kun je dit verbruik verminderen? U kunt gebruik maken van bijvoorbeeld klikaanklikuit systeem. In dit pakket zit een extra afstandbediening waarmee u stopcontacten volledig uit kunt zetten. Bij een pomp voor de vloerverwarming kan gebruik worden gemaakt van een pomp schakelaar, deze schakelt de pomp aan op het moment er warmte afgegeven word, op deze manier bespaard u zeer gemakkelijk tot wel 400 euro aan stroom per jaar!
Wilt u hierover advies op maat, waar op u kunt besparen? Solantic kan u voorzien van het beste advies op maat, wij kijken graag met u mee en geven u de beste besparing tips! Vraag HIER gemakkelijk een offerte aan!

Zonnepanelen systeem / installatie aanmelden
Zodra de zonnepanelen installatie is afgerond en u begint met terug leveren is het verplicht aan te geven dat u terug levert en stroom opwekt. Dit dient u uiterlijk 7 dagen na de 1e dag van opwekking te doen. Dit kunt u doen via DEZE LINK of te gaan naar energieleveren.nl. Hiernaast is het ook voor uzelf ten goede om dit te doen, door uw zonnepanelen aan te melden komt u ook in aanmerking voor het tarief dat wordt betaald bij een teveel aan opgewekte stroom. Hiernaast zal energieleveren.nl uw zonnepanelen aanmelden bij uw leverancier.

Verzekeringen en zonnepanelen
Als eigenaar van een nieuwe zonnepanelen installatie wilt u graag dat uw zonnepanelen goed verzekerd zijn voor schade van bijvoorbeeld extreem weer. Hierdoor dient u uw zonnepanelen ook aan te geven bij uw verzekering. Veel verzekering maatschappijen hebben niet direct een zonnepanelen dekking hierdoor dient u uw verzekering in kennis te brengen van uw zonnepanelen.
Windbelasting
Wilt u graag uw eigen zonnepanelen installeren houd dan goed rekening met de wind belasting, dit betekend het gewicht dat in ballast bakken gelegd dient te worden maar ook bijvoorbeeld windschermen waarmee voorkomen word dat er bijvoorbeeld een ”windtunnel” onder de panelen zich gaat vormen. Met veel zware wind zeker in de kust gebieden is de kans zeer groot bij slechte windbelasting deze gemakkelijk weg waaien.
Wilt u graag uw zonnepanelen installatie zelf leggen maar weet u niet precies wat u nodig heeft? Solantic helpt u graag met het verzamelen van alle benodigde producten met uw wens en kan deze leveren aan u voor een gereduceerde prijs. U kunt HIER een offerte opvragen.